Wednesday, January 27, 2010

Ulasan Tembakau: Rattray's Hal O' The Wynd


Terlalu sibuk untuk meng-update ulasan tembakau buat masa kini kerana terlalu banyak kajian-kajian ekonomi yang sedang dijalankan bersama-sama dengan alumni LSE, kajian terhadap ekonomi Brasil juga memberikan impak dan ulasn positif dari pelbagai pihak, saya akan berkongsi kajian ekonomi terbaru mengenai Brasil didalam blog www.crazysexyeconomy.blogspot.com sekiranya sahabat-sahabat saya pulang daripada Brasil.

Tetapi disini saya tidak ingin berkongsi tentang kajian saya tetapi ulasan tembakau saya yang ingin saya berkongsi bersama dengan para pipe aficionados. Terbaru saya telah mencuba Ratray's Hal O' The Wynd di Kamelah Tobacco House. Terasa bosan menikmati tembakau aromatik, saya menukar kepada English Blend atau lebih biasa digelar non-aromatik.

Sebelum saya membuat ulasan adalah lebih baik seriranya pipe dibersihkan dahulu dan di-maniskan terlebih daluhu untuk mendapatkan rasa intipati sebenar pembakaran tembakau itu sendiri. Ini penting kerana sekiranya pipe yang digunakan terlalu lama, kandungan bandalir yang terhasi daripada tembakau itu akan memasamkan pipe.

Hal O' The Wynd memang manakjubkan bagi saya. Kolhase, Kopp.co merupaka blender yang sangat bertanggung jawab terhadap setiap penghasilan tembakau mereka. Di buat di Denmark dan dikeringkan dengan teknologi tradisional air-cured. Hasil pembakaran adalah sangat sempurna dan hebat sekali.

Sekiranya anda bukan penggemar pure virginia tanpa gabungan tembakau lain, kemungkinan besar anda akan berubah fikiran. Bites atau tongue bites merupakan satu aspek sinonim pada virginia, tetapi ia berbeza pada produk ini, kesan bites adalah rendah, dan sekiranya anda munggunakan pipe jenis Peterson P-lips, ketidakselesaan akan lebih berkurangan.

Rasa dan sensasi produk ini adalah tidak terlalu kuat atau terlalu mild, ianya sangat seimbang dan sesuai juga untuk pendatang baru English Blend.

Rattray's Hal O' The Wynd boleh didapati di Kamelah Tobacco House dengan harga Rm60. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment